Strefa konsumenta

Ferma Drobiu Lipowczyk dostarcza jaja nie tylko dla przetwórstwa, ale również bezpośrednio na Twój stół. Dbamy o to, abyś nie tylko czuł komfort jedzenia jaj zdrowych. Staramy się, aby nasze jaja były ZAWSZE smaczne i stanowiły stały element Twojej diety. Przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów i trochę faktów żywieniowych.

Fakty żywieniowe

Jajko to źródło pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm oraz bomba witaminowa. Białko pokarmowe zawiera się zarówno w białku jaja, jak i w żółtku, dlatego ważne, by jeść jajka w całości. Zawiera 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty.

Jajka są źródłem wielu witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu. Poza tym, co niezbędne do budowy mięśni oraz siły organizmu, jajka zawierają liczne witaminy, a także substancję zwaną luteiną (głównie w żółtku), która znacznie wpływa na naszą jakość widzenia oraz zdrowie oczu, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.

 

Według amerykańskiej jednostki badawczej ENC (Egg Nutrition Center) zawarta w jajku luteina i zeaksantyna mają właściwości obniżające ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz chorób serca. Ponadto żółtko jest doskonałym źródłem choliny, która jest niezbędna w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu. Poprawia warunki przepływu informacji, co przyczynia się do usprawnienia procesu zapamiętywania i odtwarzania zapamiętanych wiadomości. Pobudza układ nerwowy, wzmacniając zdolność koncentracji i zapamiętywania, ułatwia myślenie, zapewnia wyższą wydajność umysłową. Cholina jest szczególnie ważna podczas ciąży i laktacji, zwłaszcza że właśnie wtedy kształtuje się mózg dziecka. Odpowiedni poziom choliny jest niezbędny do szybkiej regeneracji po wysiłku fizycznym.

Jajka zawierają żelazo w najłatwiej przyswajalnej postaci więc zapobiegają anemii. Gotowane jajko kurze zawiera 1,89 mg żelaza w 100 g, a samo żółtko – 2,73 mg/100 g. Żelazo służy do produkcji hemoglobiny, transportującej tlen z płuc do poszczególnych komórek organizmu, oraz do wytwarzania krwinek białych odpowiedzialnych za odporność organizmu na zakażenia.

Wzbogacenie diety w białko jaja, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi oraz uczucia sytości organizmu. Włączenie jaj do diety może wspomóc proces odchudzania, zapewniając jednocześnie dostarczenie organizmowi białek, które najlepiej wpływają na rozwój masy mięśniowej. Fakt, że jajka powinny znaleźć się w diecie sportowca, pozostaje niepodważalny. Pełnowartościowe białko jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Ten składnik odżywczy jest natomiast niezbędny do budowania masy mięśniowej oraz siły organizmu. Nie bez znaczenia jest również bogactwo witamin zawartych w jajach kurzych, które przydają się w życiu codziennym oraz podczas treningów i wpływają na stan zdrowia.

 

Jaja zmniejszają ryzyko chorób serca, dzięki wysokiej zawartości choliny, która odgrywa kluczową rolę w rozkładzie aminokwasu zwanego homocysteiną. Aminokwas ten, powstający podczas trawienia białka zwierzęcego. Białko zwierzęce zawarte jest głównie w czerwonym mięsie.

Jaja kurze, rzeczywiście zawierają dużo cholesterolu (ok. 180 mg w jednym jajku). Cholesterol występuje w żółtku, gdyż w białku go nie ma, jednak znajdująca się w jajku cholina redukuje jego ilość w organizmie. Obecnie uważa się, że za poziom cholesterolu w organizmie człowieka w większym stopniu odpowiadają kwasy tłuszczowe nasycone oraz cukier niż sam cholesterol.

Jajka są jednocześnie bogatym źródłem cennych substancji odżywczych, zdecydowanie warto je jeść. Jednak osoby cierpiące na cukrzycę i chorobę niedokrwienną serca powinny ograniczyć spożycie jajek (właściwie ich żółtek) do dwóch tygodniowo. Zdrowy dorosły człowiek może zjadać średnio jedno jajko dziennie.

 

 

 

Tabela wartości odżywczych

 

Jedno jajko ugotowane na twardo (50 g) zawiera:

  • Kalorie: 77
  • Węglowodany: 0,6 g
  • Tłuszcze (całkowita zawartość): 5,3 g
  • Tłuszcze nasycone: 1,6 g
  • Tłuszcze jednonienasycone: 2,0 g
  • Cholesterol: 212 mg
  • Białko: 6,3 g
  • Witamina A: 6% ZDS
  • Witamina B2 (ryboflawina): 15% ZDS
  • Witamina B12 (kobolamina): 9% ZDS
  • Witamina B5 (kwas pantotenowy): 7% ZDS
  • Fosfor: 86 mg/ 9% ZDS
  • Selen: 15,4 mcg / 22% ZDS

*ZDS – zalecane dzienne spożycie

Gdzie kupić?

Szukaj opakowań z etykietą FD LIPOWCZYK w sieciach i mniejszych sklepach spożywczych!

Jeśli nie możesz znaleźć naszych jaj zawsze możesz przyjechać do naszej siedziby w Łaszczynie lub uzyskać informacje dzwoniąc pod numer 508 463 112 gdzie w Twojej okolicy możesz kupić jaja z naszej Fermy.

Ciekawostki – czy wiedziałeś, że..?

Kolor żółtka zależy bezpośrednio od tego, co jedzą ptaki.

W ciągu roku kura może znieść nawet 340 jajek. Kura znosi jedno jajko na dobę. Kury mogą znosić jaja bez koguta, ale nie wylęgną się z nich kurczęta. Im starsze kury, tym większe znoszą jaja.

Kury rasy Araucana są nazywane kurami wielkanocnymi, ponieważ znoszą niebieskie, zielone, różowe i brązowe jaja.

Jajko posiada cysteinę, która rozkłada aldecyd octowy wytwarzany po spożyciu alkoholu, zatem jest dobrym posiłkiem na kaca.

Jajko jest największą pojedynczą komórką zwierzęcą

Kolor skorupki jajka zależy od gatunku kury i koloru upierzenia zausznic.

Troskliwa kura obraca swoje jajka nawet 50 razy dziennie! A wszystko to po to, by uniknąć przyklejenia się żółtka do skorupki.

Srebrne sztućce zmieniają kolor na czarny po zetknięciu z żółtkiem. Przyczyną jest duża zawartość siarki w jajku, która po związaniu się ze srebrem tworzy siarczek srebra.

Skorupka jajka nie jest szczelna w 100 procentach. Zawiera około 17 tysięcy porów, dlatego jajko może chłonąć zapachy

Paradoksalnie żółtka zawierają więcej białek niż białka jaj kurzych.

Jajka z dwoma żółtkami znoszą kury młode z nieukształtowanym jeszcze układem hormonalnym.

Jajko ugotowane na miękko jest lżej strawne niż jajko ugotowane na twardo, ścięte na parze – niż usmażone na tłuszczu.