Omlet białkowy z łososiem

Niezbędne produkty

  • jaja 6 szt
  • otręby owsiane – 6 łyżek
  • siemię lniane – 2 łyżki
  • masło – 2 łyżki
  • sól i pieprz
  • olej – 2 łyżeczki
  • szpinak – 2 garście
  • łosoś wędzony – 200 g
  • cytryna – 1 szt.
  • mrożony koperek – 1 łyżeczka
  • natka pietruszki – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

  • Oddzielić białka od żółtek, do białek dodać otręby, siemię lniane i koperek. Wszystko blendujemy.
  • Na patelni rozgrzać olej i masło (ściągamy nadmiar tłuszczu).
  • Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię, przykrywamy
  • Szpinak siekamy, posypujemy nim wierzch omletu. Oprószamy go solą, pieprzem i odrobiną skórki otartej z cytryny. Omlet wykładamy na talerz.
  • Na wierzchu układamy plastry łososia, skrapiamy sokiem z cytryny, ścieramy odrobinę skórki z cytryny.
  • Omlet składamy na pół i dekorujemy świeżym koperkiem, pietruszką i szpinakiem.

Czas przygotowania

około 30 min.