O fermie

Ferma Drobiu Lipowczyk zajmuje się produkcją, dystrybucją i pakowaniem oraz sprzedażą świeżych jaj konsumpcyjnych na terenie całej Polski oraz Unii Europejskiej. Świadczy o tym baza stałych i zadowolonych klientów ceniących naszą jakość, rzetelność, precyzje, stabilność, elastyczność oraz ceny. Wszystkie te cechy sprawiają, że jesteśmy chętnie wybieranym oraz polecanym partnerem biznesowym.

Nasza Ferma składa się z czterech oddziałów. W trzech produkujemy jaja a jeden to własna odchowalnia kur. Potrafimy jednocześnie odchować 300.000 kur.

Dzięki zautomatyzowanej i zintegrowanej produkcji jaj konsumpcyjnych nasze produkty są bezpieczne, zdrowe i smaczne oraz najwyższej jakości. Kontrola sprawowana jest na każdym etapie produkcji, począwszy od odchowalni piskląt, przez wybór mieszanek paszowych, pakowanie i transport do odbiorcy.

Nasze kurniki wyposażone są w systemy wentylacji, klatki firmy BIG DUTCHMANN. Segregacja jaj według rozmiarów i jakości przy zachowaniu norm unijnych odbywa się w dwóch sortowniach w sposób zautomatyzowany maszynami sortującymi MOBA OMNIA XF170.

Każda z maszyn w ciągu doby jest w stanie przesortować 1.400.000 jaj. Łączna wydajność naszych maszyn sortujących to 2.800.000 jaj na dobę.

 

Nasze atuty


najwyższej jakości
jaja

zautomatyzowany
proces pakowania

własna mieszalnia
pasz

własny nowoczesny
transport

Klientom gwarantujemy kompleksową obsługę transportową. Posiadamy własną mieszalnię pasz oraz prowadzimy skup zbóż.

W swojej pracy dbamy o najmniejsze szczegóły, od początkowego kontaktu z potencjalnym klientem, aż do dowozu naszych produktów do zamawiającego własny transportem.

podejmij współpracę


Ciągle dążymy do perfekcji, rozwijamy i rozbudowujemy nasza firmę oraz zaplecze, aby produkowane przez nas jaja oraz świadczone przez nas usługi były na jak najwyższym poziomie, a zadowolenie klientów stale rosło.

Jesteśmy producentem jaj, a nie pośrednikiem, więc cechują nas:

 

  • dobrostan – czyli dbałość o bardzo dobre warunki bytowania zwierząt
  • bogaty bagaż doświadczeń (zarówno wiedza o zwierzętach jak i sposobach żywienia) – co wpływa na wygląd i smak jajka
  • doskonała znajomość branży drobiarskiej
  • elastyczność i indywidualne podejście do klienta
  • szeroki zakres oferty i wysoka jakość produktu
  • terminowość
  • sympatyczne, komfortowe i przyjazne relacje biznesowe
  • systemy kontroli i jakości: BRC, HACCP, GMP, GHP,

Gwarancją, że Fermy Drobiu Lipowczyk, wykonują wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, jest wprowadzony system HACCP.

Wprowadziliśmy również

  • Dobrą Praktykę Produkcyjną GMP
  • Dobrą Praktykę Higieniczną GHP
  • oraz BRC

Według opinii naszych klientów jesteśmy firmą bardzo solidną, przyjazną i elastyczną. Potrafimy dostosować się do potrzeb, gustów i smaków najbardziej wymagających klientów.

Przyszłość chowu ściółkowego

Każda branża ma swoje tajniki. Nasza nie ma ich wiele. Wszystko krąży wokół zdrowia, jakości i stabilności. Czym jednak byłaby nasza firma, gdybyśmy nie dostosowali się do zmian przez ostatnie niemal 40 lat. Patrzymy w przyszłość z nadzieją, że naszą pracę nad jakością doceni jeszcze większa rzesza klientów z całego świata, odbiorcy krajowi, hurtowi i detaliczni. To dzięki Wam dostarczamy na stoły naszych konsumentów produkt najwyższej klasy.

Jaja chowu ściółkowego oznaczone są symbolem „2”. Pochodzą od kur hodowanych w zamkniętych pomieszczeniach. Kury mają jednak możliwość grzędowania i grzebania w podłożu oraz swobodny dostęp do wody oraz paszy, co w pewnym zakresie pomaga uzupełnić ich dietę o komponenty zawarte w ściółce, dzięki czemu pozyskiwane jaja kurze są wzbogacone o dodatkowe składniki odżywcze.

Zdrowe jajka muszą mieć kilka najważniejszych cech. Oczywiście przede wszystkim nie powinny zawierać żadnych szkodliwych lub toksycznych substancji. Jaja powinny być także wolne od wszelkiego rodzaju drobnoustrojów chorobotwórczych, takich jak bakterie. Takie warunki spełnia większość jajek dostępnych na rynku. W naszej fermie z pewnością są one spełnione.

Dlaczego chów ściółkowy i klatkowy a nie wolny wybieg? Wiele osób, które troszczą się o swoje zdrowie i przykładają dużą wagę do starannego wybierania produktów spożywczych, jest zwolennikami hodowli kur na wolnych wybiegach. Niestety w takich fermach kontrola nad ptakami jest znacznie mniejsza, gdyż nie można uniknąć kontaktu z różnymi szkodliwymi substancjami i zanieczyszczeniami, które znajdują się w środowisku naturalnym. Ograniczona jest możliwość sprawdzania tego, co jedzą kury. W takich fermach zazwyczaj kontrole weterynaryjne są mniej ścisłe i bardziej wybiórcze.

Produkcja zdrowych jaj jest możliwa dzięki ścisłej kontroli stanu kur oraz jakości ich paszy. Hodowla w zamkniętych halach stanowi bardzo dobrą gwarancję, że kury nie mają kontaktu ze szkodliwymi substancjami, ogniskami chorób czy tez chorymi zwierzętami. Kury jedzą tylko zdrową i ekologiczną paszkę, którą dostaną od człowieka. Wszystko to sprawia, że chów ściółkowy jest metodą produkcji zdrowych jaj, które nie zawierają szkodliwych dla zdrowia substancji.